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Food and Drug Administration
College Park, MD 20740

December 8. 2014

This is in reply to your inquiry concerning the regulatory status under U.S. law of the use of toluene
diisocyanate based polyurethane binders (TDI PU) for agglomerated cork stoppers for wine. Below are
your questions and our responses to each.

1. Is the TDI PU used in agglomerated wine corks without a functional barrier covered under 21 CFR
Part 1757

No. FDA does not consider the listing of a material under 21 CFR 175.105 to permit its use in the
manufacture of agglomerated cork stoppers. Concerning 21 CFR 175.105 (Adhesives). the use of a
substance as a binder for cork granules in the manufacture of agglomerated cork stoppers for wine
and other beverages would not meet the following limitation, listed at 21 CFR

175.105(a)(2)(i1), "The quantity of adhesive which contacts fatty or aqueous food shall not exceed
the trace amount at seams and at the edge exposure between packaging laminates that may occur
within the limits of good manufacturing practice." Thus, authorization of a substance for use under
21 CFR 175.105, including the polyurethanes listed under 21 CFR 175.105(c)(5). does not authorize
its use as a binder for cork wine stoppers.

2. Ifnot, is there any other US regulation that permits the use of TDI PU in agglomerated wine corks
without a functional barrier?

No.

3. Ifnot, what is the legal basis for the sale of agglomerated wine corks containing TDI PU for direct
contact with wine/spirits in the US?

If there is a reasonable expectation that components of the TDI PU binder will migrate to, or
otherwise affect, the wine under the intended conditions of use, then the TDI PU would be a
unapproved food additive, unless there were a) a prior sanction (a letter issued from FDA prior to
September 6. 1958 on this usage of TDI PU) or b) an independent determination that the usage of TDI
PU is generally recognized as safe (GRAS). FDA does not believe a prior sanction exists for this use.
nor is aware of published or otherwise generally available data that would allow a GRAS
determination for such use. Therefore. if there is a reasonable expectation that components of the
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TDI PU binder will migrate to, or otherwise affect, the wine under the intended conditions of use, we
believe there is no legal basis for the sale of agglomerated wine corks containing TDI PU for use in
the United States. If migration of components of the TDI PU to wine is determined nor to be
expected, either based on the existence of a barrier or that there are no component substances in the
binder that are expected to migrate to the wine. then authorization for this use under FDA regulations
would not be required for the legal marketing of the corks. However. for a given usage of TDI PU
binder in agglomerated wine corks. FDA would call into question a claim of no migration in the
absence of data and information that support that a functional barrier exists or that there are no
component substances in the binder that are expected to migrate to wine.

4. Some of our members have been presented with third party risk assessments concluding that the use
of TDI PU in agglomerated corks does not present any risk as far as food safety is concerned. Based
on what we understand of US food contact substance laws, while these safery assessments may
provide some comfort for purchasers of the corks with regard to potential private lavwsuits, they do
not provide a regulatory legal basis for the use of TDI PU in agglomerated corks. Therefore, food
produicers who use the corks as a closure in a food product would still be using an “unapproved food
additive.” Would you please confirm whether our understanding of the US laws is correct?”

As mentioned above, assuming migration to the wine is reasonably expected, in terms of a non-FDA
risk assessment or safety determination. only a valid determination that TDI PU is GRAS under the
intended conditions of use would represent a legal basis for this use. and FDA is not aware of
published or otherwise generally available data that would allow a GRAS determination for such use.
Other than a valid GRAS determination, only a determination of safety conducted by FDA on a
submission for premarket review, such as a food contact notification, that results in an authorization
under FDA regulations (such as an effective food contact notification) for such use would provide a
legal basis for this use of PU binder (if the corks are marketed in the U.S.). and this has not occurred
to date.

Sincerely.
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